XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” zakończył się wielkim sukcesem dla organizatorów.

Twórca  i organizator konkursu Giancarlo Russo oraz współorganizator Wiesław Bober – gospodarz  Fabryki Wełny Hotel&SPA w Pabianicach przygotowali wyjątkowe wydarzenie kulinarno-kulturalne.

Podczas dwóch dni konkursu rzesza sympatyków kuchni włoskiej , uczestnicy, jurorzy, sponsorzy i media mieli możliwość poznać  serdeczny i żartobliwy włoski klimat tworzony przez Giancarlo.

W konkursie  dla profesjonalistów wystąpiło 10 ekip  kucharzy z najlepszych hoteli i restauracji w kraju oraz 2 ekipy  kucharzy z Włoch Ristorante Leon d’Oro   Riva del Garda Mariusz Gasek ,Robert Daczkowski, Hotel  Ristorante  Voce del Mare  Vietri  Costa Amalfitana Gianpaulo Zoccola,Endri  Semini, Windsor Hotel –Jachranka Mariusz Śliwiński, Marcin Piotrowski, Grand Hotel  Rzeszów Andrzej Bobowski, Mateusz Krzak, Hotel Blue Diamond Active SPA  Trzebownisko Patryk Mach, Przemysław Żurek, Hotel BoniFaCio  SPA& Sport Resort Sochocin Przemysław Bednarz, Marcin Suski, Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice Grzegorz Miśta, Radosław Loranc, Hotel Marusza Bydgoszcz, Michał Zieliński,Bartosz Wiśniewski, Hotel Restauracja Piano Lublin Paweł Gałecki, Dariusz Cygan, Restauracja Amber Room Warszawa Jakub Bondziul, Wojtek Świesiulski, Restauracja Rukola Bielsko -Biała Sebastian Stwora, Krzysztof Madeja, Restauracja Szafarnia 10 Gdańsk Radosław Gierałtowski, Mateusz Janusz.

W konkursie dla amatorów ostatecznie wystartowało  6 osób . Mariola Grzęda  z Szydłowca, Piotr Straga z Trzcianki, Dariusz Kaczmarek z Łodzi, Natalia Jenaralska z Warszawy , Aleksandra Smarzych-Orzepińska z Warszawy oraz Nobile Di Leo z Włoch.

Wszyscy  przygotowywali dania włoskie ukierunkowane na zdrową kuchnię z użyciem naczyń do gotowania  marki Philipiak Milano-  sponsora strategicznego konkursu.

Imprezę tą  odwiedziło wielu pasjonatów kuchni włoskiej oraz  osób chcących poznać wyborne grono autorytetów kulinarnych – jurorów konkursu. Dania uczestników oceniały trzy grupy jurorów  nie tylko za walory smakowe i wygląd, ale także pod względem odpowiedniego doboru składników odżywczych.

W jury  profesjonalnym degustacyjnym zasiadali  : Jerzy Pasikowski, Riccardo Nardi, Kurt Scheller, Teofilos Vafidis, Miltos Karoubas, Krzysztof Szulborski i Robert Sowa.

W jury profesjonalnym technicznym zasiadali : Jarosław Uściński, Janusz Pyra, Marcin Budynek, Marek Widomski, Andrzej Ławniczak, Waldemar Hołówka i Arleta Żynel.

Jury degustacyjne VIP to osoby związane z biznesem, polityką i kulturą :  Andrzej Furman- właściciel Hotelu Fabryka Wełny, Grzegorz Mackiewicz – Prezydent Miasta Pabianic, Andrzej Gnoiński – Prezes marki Philipiak Milano, Dr Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Kpt Leszek Wisniewski – Armator oraz znani artyści- Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer i Paweł Stasiak.

Podczas wieczornej Gala Diner poznaliśmy zwycięzców konkursu oraz wszystkie  nagrody o które walczyli uczestnicy.

Należy zaznaczyć,  iż Arte Culinaria Italiana jest jedynym w Polsce konkursem w którym zwycięzcy otrzymują  od organizatora medale z prawdziwych kruszców., ale także naczynia kuchenne powlekane 24 karatowym złotem od marki Philipiak Milano.

Zwycięzcami konkursu zostali:

I miejsce w konkursie dla Profesjonalistów zdobyła ekipa z Restauracji Amber Room w Warszawie – Jakub Bondziul i Wojciech Świesiulski

Kucharze przygotowali zwycięskie dania : Ravioli z ziemniakiem truflowym, kremowym żółtkiem, jarmużem i czarną truflą oraz Filet z dorsza ze szpinakiem, komosą ryżową i korzeniem trybuli.

Otrzymali  fantastyczne nagrody: Złoty medal, czek z nagrodą pieniężną w wysokości 5000 zł, powlekane 24 karatowym złotem naczynia kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde, mikser Mikro Mixod marki Robot Coupe, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratę roczną czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora.

Ekipie tej Jury Degustacyjnego VIP przyznało nagrodę specjalną  VIP  w postaci  zestawu ekskluzywnych noży kuchennych od marki Philipiak Milano oraz voucher  z pakietem weekendowym od właściciela Fabryki Wełny Hotel &SPA.

Nagrodom za zajecie I miejsca nie było jednak końca.

Kucharze z Restauracji  Amber Room otrzymali od Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy   Krzysztofa Szulborskiego  wyjątkową nagrodę w postaci zakwalifikowania  się do XIII edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa”.

 

Arleta Żynel Prezes Podlaskiej Akademii Kulinarnej ufundowała nagrodę w postaci udziału w pokazie kulinarnym najlepszych szefów kuchni z Londynu wraz z wyjazdem na szkolenie do restauracji w Londynie.

Nagrodę  niespodziankę ufundował także Prezydent Pabianic  Pan Grzegorz Mackiewicz.

Przejdźmy jednak do dalszych nominacji.

I miejsce w konkursie dla Amatorów zdobyła Pani Mariola Grzęda z Szydłowca, która przygotowała Penne bezglutenowe z piersią kaczki i warzywami w sosie pomidorowymi.

Otrzymała  nagrodę główną – powlekane 24 karatowym złotem naczynie kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat.

 

II miejsce w konkursie zajęła ekipa z Fabryki Wełny Hotel &SPA w Pabianicach- Grzegorz Miśta i Radosław Loranc

Panowie przygotowali  Lasagne z krewetkami i warzywami mini oraz Jagnięcinę z polentą z kasztanami ,  koprem włoskim, grillowanym boczniakiem i  sosem figowym.

Nagrody które otrzymali to : Srebrny medal, czek z nagrodą pieniężną w wysokości 3000 zł, patelnie królewskie od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde,, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratę roczną czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora.

Dodatkowo firma Convotherm ufundowała voucher na 3 –dniowy wyjazd do Centrum Szkoleniowego Manitowoc w Bawarii.

III miejsce zajęła ekipa  Hotelu BoniFaCio SPA &Sport Resort z Sochocina – Przemysław Bednarz

i Marcin Suski

Dania konkursowe to Ravioli z krewetkami na musie dyniowym z pianą z wędzonego masła  oraz opalana makrela z pure marchewkowym, emulsją orzechową, oliwą szczypiorkową i  prażonym ryżem.

Nagrody które otrzymali to : Brązowy medal, czek z nagrodą pieniężną w wysokości 1000 zł, patelnie kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jakości wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde,, zestaw sprzętu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratę roczną czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora.

Sponsorzy wydarzenia ufundowali jeszcze  wiele innych nagród.

Wszyscy biorący udział w tworzeniu  konkursu otrzymali  pamiątkowe  dyplomy i  talerze z linii Rosenthal z logo konkursu ufundowane przez firmę Tableart Tomasz Miszczak, a także produkty od marki Prymat, Monini, Good Mills i Philipiak Milano.

Wielką nagrodą niespodzianką  Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni była pierwsza nominacja do kadry narodowej Kucharzy Juniorów OSSKIC na Olimpiadę Kulinarną w Erfurcie 2016 .Uczestnikiem kadry został  Patryk Mach z Hotelu Blue Diamond Active SPA  w Trzebownisku.

Konkurs relacjonował  Paweł Pochwała, a uroczysta galę poprowadził Zygmunt Chajzer.

Uatrakcyjnieniem wieczoru był występ  włoskiego artysty Williama Prestigiacomo oraz energetycznego Michała Niemca, którym  nieskrępowanie towarzyszył na scenie Giancarlo Russo.

Stanowiska konkursowe zostały wyposażone przez firmę Gastro Magic Service.

Naczynia do gotowania udostępniła firma Philipiak Milano, a profesjonalne roboty kuchenne dostarczyła firma Robot Coupe. Piece konwekcyjno-parowe  zostały zainstalowane przez firmę Convotherm, a profesjonalną zmywarkę do gastronomi dostarczyła firma Winterhalter.

Marynarki  i zapaski konkursowe dla uczestników i jurorów konkursu uszyła i ufundowała firma Cheman.